Gitte Kleo Fotokunstner

Sådan bliver du mere kreativ eller får din kreativitet tilbage

Er din kreativitet taget på ferie – uden dig?
Føler du dig indimellem helt tom for idéer og har brug for hjælp til at blive mere kreativ?

Tænk hvis man kunne putte inspiration i indkøbskurven sammen med mælk, æg og dåsetun. Så kunne man gå i Netto efter dagligdagskreativiteten. Hos fiskemanden i Føtex efter en helt frisk idé. Og i Irma, hvis man manglede det eksklusive pift til et mesterværk.

Det ville gøre vores arbejde som kunstnere meget lettere.. men til gengæld ville alle og enhver kunne skabe fantastisk kunst.

Okay, det er måske alligevel ikke den bedste idé!

Men hvad er kreativitet egentlig?

Kreativitet kan beskrives som evnen til at skabe noget originalt og nytænkende. Og man kan også se det som evnen til at se skjulte mønstre og finde nye løsninger.

Med andre ord er kreativitet det, der gør dig i stand til at finde på et nyt stykke kunst. Den hjælper dig med at få idéen, udføre og forfine den.
Og den sørger for, at du kan tilpasse dit billede eller kreative projekt, når du modtager kritik eller går død i processen.

Kreativitet kan beskrives som evnen til at skabe noget originalt og nytænkende eller til at se skjulte mønstre og finde nye løsninger.

Er kunstnere mere kreative end andre mennesker?

Kreativiteten er det, du som kunstner har spandevis af. Hvorfor skulle du ellers være kunstner? Selvfølgelig har du da en overflod af nye idéer altid! Ikke?

Nogle gange. Ikke altid.

Jeg hører ofte folk sige, at kunstnere er mere kreative end andre. Men jeg tror, at vi ofte bare er bedre til at hive kreativiteten ned fra hylden, fordi vi har øvet os i det gennem lang tid.

Den Store Danske skriver “[…]Til gengæld er man nået langt i udforskningen af de personlighedstræk, der karakteriserer meget kreative forskere og kunstnere. Kendetegnende for dem er sædvanligvis, at de er åbne for indtryk af enhver art, fleksible, nysgerrige, engagerede, højt motiverede, udholdende og målbevidste. Dertil kommer en høj grad af selvstændighed og jeg-styrke.”

Det betyder altså, at kunstnere generelt er mere nysgerrige, motiverede og selvstændige. Vi er altså i følge Den Store Danske ligesom alle andre. Men bare bedre til at tage imod nye indtryk og handle på dem.

Der er mange af os kunstnere, der føler et behov for at være kreative. Måske du kender følelsen af at blive trist eller tvær, hvis du gennem et stykke tid ikke har haft mulighed for at skabe noget med dine hænder?

Du skal ikke være bange for at tabe din kreativitet, for den forsvinder ikke. Men du kan have brug for et lille skub, til at finde den frem igen. Eller til generelt at blive mere kreativ.

Er alle mennesker kreative?

Ja, vi er faktisk allesammen kreative.

Det gælder lige så meget for Sofie fra billedkunsttimerne, der kunne tegne fuldstændig naturtro portrætter uden at blinke med øjnene. Som det gælder for Susanne fra regnskabsafdelingen, hvis eneste hobby er at se Real Housewifes of Beverly Hills.

Alle mennesker er i stand til af få nye interessante ideer. Men det er forskelligt, hvor meget vi bruger den evne, og hvor nemt kreativiteten kommer til os.

Alle mennesker er i stand til af få nye interessante ideer. Men det er forskelligt, hvor meget vi bruger den evne, og hvor nemt kreativiteten kommer til os.

Vi bruger den desuden på vidt forskellige måder. Sofie der tegner, bruger den selvfølgelig til at få kunstneriske idéer. Men Susanne bruger også sin kreativitet. Måske er hun dygtig til at bage eller til at planlægge firmafester? Eller også kan hun finde på kreative løsninger på problemer, som vi andre ikke kan se.

Kreativitet kan altså komme til udtryk på vidt forskellige måder.
Men vi kan også allesammen føle os tomme for kreativitet og fuldstændig uinspirerede.

Måske er du ligesom mig. Så sker det ofte, at de geniale nyskabende idéer ikke bare tålmodigt har trukket et nummer. Og altså ikke bare står og venter på at blive omdannet til nye banebrydende kunstværker.

For en kunstner, der gerne vil leve af at være kreativ på et højt plan, kan det derfor virke skræmmende, at kreativiteten kan forsvinde.

Derfor er du nødt til at vide, hvordan du vækker den til live igen og bliver mere kreativ.

Fotokunst og fotomanipulation

Vil du have inspiration hver uge?

Så snup en kreativ gave og kom med på mit nyhedsbrev. Bare rolig, det er hverken kedeligt eller ligegyldigt men til gengæld stopproppet med tips og tricks og selvuhøjtidelig kaffehygge.

Hvordan får man sin kreativitet igen?

Bare rolig, jeg har en god nyhed til dig!

Du kan nemlig smide din hjerne i et par stramme yogabukser og 80’er svedbånd og give den et par mentale håndvægte! Og på den måde kan du styrke din evne til at skabe nye ideer.

Men hvad gør du så i praksis, når du gerne vil blive mere kreativ eller ikke kan finde inspiration til dit næste værk? Eller når farverne bare ikke vil hænge sammen på dit fysiske eller digitale lærred?

Så snyder du naturligvis og graver ned i min mentale værktøjskasse, som du kan få glæde af her:

Gitte Kleo
Min mentale værktøjskasse [billede af værktøjskasse?]

Kreative teknikker til at sparke kreativiteten i gang

Ligemeget om du har brug for et kreativitetsboost lige nu og her, eller du gerne vil træne din hjerne på den lange bane, så kig med herunder.

Når du har brug for nye kreative idéer med det samme

Når du skal til at begynde på et nyt projekt eller kunstværk, skal du naturligvis finde idéen først. Men hvad er den bedste måde at få idéer på?

Nogle gangehar du en retning for dit billede, allerede inden du går i gang. Men andre gange starter du helt fra bunden. Og så har du behov for at idégenerere.

Brainstorm med et Mindmap

Lav en god gammeldags brainstorm, ligesom den du (måske) lærte i skolen.

Skriv dit emne eller umiddelbare idé i en cirkel i midten af et blankt stykke papir. Træk streger ud til alle de tanker du kan finde på.
Husk på at ingen idéer er for åndssvage, så længe du brainstormer. For det kunne jo være, at din vildeste og mest urealistiske tanke netop er den, der sætter den bedste idé i gang.

Har du ligesom jeg brug for lidt orden i dit kaos? Så kan du bagefter bevæbne dig med overstregnings tusser i alverdens farver og opdele alle dine ord i forskellige kategorier.

For mit vedkommende kan ord, der har med redigering i Photoshop at gøre være blå. Kostumeidéer kan være grønne og tanker om location (hvor billederne skal tages) lilla. Og dem der så har med historie, tema og det jeg gerne vil sige med billederne, kan være gule.

Gitte Kleo
Eksempel på mindmap
Skab nye sammenhænge

Så tager du alle dine ord fra din brainstorm og skriver dem op i kolonner. Sorter dem efter de kategorier, som du farvekoordinerede før. For mig er det en blå, grøn, lilla og gul række.

Og så kommer det sjove.

Nu skal du trække streger imellem de forskellige kolonner for at skabe nye sammenhænge, og det er her magien ofte opstår for mig.

Hele idéen er, at det tvinger din hjerne til at finde på nye ting. Kreative input som du ellers ikke havde fundet på.
Og hvis du sørger for ikke at være dømmende over de sære ting, som din hjerne sætter sammen, så bliver det til et rigtig godt værktøj.

Det er desuden en rigtig god metode til at træne din hjerne til at se nye muligheder.

Gitte Kleo
Eksempel på nye sammenhænge
Tilfældig inspiration til kreativitet fra bøger

Hvis du stadig føler dig ligeså idéforladt som jeg gør, når jeg er gået i Netto uden indkøbsseddel. Og jeg fortabt stirrer ned i køledisken for at finde ud af, hvad vi skal spise til aftensmad, så kan du prøve det her trick.

Vælg en tilfældig bog fra hylden og skriv 2 forskellige tal ned: Et sidennummer og et linienummer.

Slå op i bogen og læs netop den linie og skriv den ned.

Eksperimenter med forskellige tal og evt. flere bøger, så du til sidst sidder med en række sætninger.
Kan de sammensættes på en ny måde?

Gitte Kleo
Eksempel på inspiration fra bog

Jaja, nogle gange vil det være en værre omgang volapyk, men andre gange er det lige præcis hvad der skal til for at sparke tankerne i gang.

Og hen ad vejen vil du lære at vælge de rigtige bøger til formålet.
Fantasyromaner virker f.eks. (for mig) langt bedre end selvbiografier. Mere specifikke bøger om emner som for eksempel fugle eller træer er også gode.
Mine yndlingsbøger at bruge på denne måde er disse to bøger om symboler.

Gitte Kleo
Symbolbøger
Fotokunst og fotomanipulation

Jeg har samlet mine ressourcer til dig her!

Her finder du links til de programmer og bøger, som jeg ikke kan leve uden. Og så er det også her, du kan hente mine gratis gaver!

Find kunstnere der inspirerer dig

Du kan samle inspiration fra andre kunstnere på Instagram. Husk af det er dårlig stil at kopiere, men at du gerne må blive inspireret.

Brug “gem”-funktionen til at samle på lækre billeder, som du senere kan tage frem og blive inspireret af.

Gitte Kleo
Gem funktion på Instagram

Det kan også være en god ide at kigge efter kunstnere, der arbejder indenfor et helt andet felt end dit. Så kan du tvinge din hjerne til at tænke helt anderledes.

Gitte Kleo
Her kan du blive inspireret af min fotokunst

Har du en kreativ blokade og sidder fast midt i et projekt?

Selvom du er super kreativ og måske endda ser dig selv som kunstner, så kan du nemt få en kreativ blokade. Der er ingen af os, der kan skabe ny lækker kunst 24 timer i døgnet. Vi kører allesammen træt i det eller ser os blinde på vores egne kreationer.

Men hvad gør du så, hvis farverne begynder at pløre sammen for øjnene af dig? Eller du pludselig ikke ved, om det nu alligevel var en god idé at tilføje det egern med sombrero til billedet? (det lyder dog super sjovt, så jeg håber du gemmer ham!)

Tag en pause fra din kunst

Tag en pause og kom tilbage. Gå en tur eller lav noget helt andet.
Det kan endda hjælpe at sove på det. Især hvis du er en natteravn ligesom mig, der arbejder bedst i de sene nattetimer.

Vi bliver ofte ude af stand til at skelne godt fra skidt, når vi har siddet for længe begravet i en opgave. Men når du giver din hjerne fri, så kan du vende tilbage og se på din kunst med nye øjne.

Der er også flere der foreslår at tage et glas rødvin for at sparke kreativiteten i gang. Det kan helt sikkert godt fungere, men husk så bare at sove på det bagefter. Og ikke poste det til Instagram i din rødvinsrus midt om natten. Så er der i hvertfald større sansynlighed for, at du når at fange dit egern med sombrero, inden billedet kommer ud i offentligheden!

Hvis du vælger at gå en tur, så vær ekstra opmærksom på alt du ser. Stop op og nyd en flot udsigt, lyt til fuglene og tag en dyb indånding. Du kan eventuelt medbringe en blok, så du kan tegne de ting du ser.
Selv plejer jeg at bruge en god travetur til at tømme hovedet. Nogle gange skruer jeg max op for musikken i mine hovedtelefoner og nyder at leve mig ind i både natur og musik. Det kan frigøre tankerne, genoplade din kreativitet og give mere ro i hovedet til at arbejde videre på det billede, der drillede.

Gitte Kleo
Landskab og mig set fra ryggen
Vær objektiv

Okay, jeg synes også det er svært at være objektiv, når det kommer til min egen kunst. Men nogle gange er det alligevel et godt greb at forsøge sig med.

Kig på dine andre billeder. Passer det du arbejder på lige nu ind i din stil? Er der noget der springer dig i øjnene?
Kan du se nogle umiddelbare fejl? Passer farver og motiv ind i resten af dine billeder?

Hvis du er fotokunstner så zoom ind og ud. Hvis du er maler så tag 5 skridt baglæns. Eller vend det på hovedet!
Hænger det stadig sammen? Eller falder kompositionen lidt fra hinanden?

Bed om kritik fra andre

Spørg andre om feedback på det, som du er gået i stå med. Og tag imod konstruktiv kritik.

Jeg siger altid, at min kæreste er min største kritiker. Og det er sandt. Det er ham, der giver mig den hårdeste kritik og fortæller mig, når jeg bør gøre det bedre.
Ja, det er rigtig hårdt at høre, og nogle gange kan jeg blive røvfornærmet. Indtil jeg tager kritikken til mig, får ændret i mit billede, og så står med det færdige resultat. For 9 ud af 10 gange har han ret i, at jeg godt kunne have presset kunst-citronen lidt mere.

Er der en person i din omgangskreds, der altid giver dig helt hudløs ærlig kritik? Og ikke bare Moster Mia, “der bare knuselsker alt du laver”.

Det kan med fordel være en, der arbejder indenfor samme felt. Men det kan også være en person, der ikke har forstand på din kunst. Så længe hun kan fortælle, hvad hun ser eller føler, ved at kigge på dine billeder.

Vær åben overfor kontruktiv kritik

Det er vigtigt, at du er åben overfor at modtage kritik. Også selvom du måske bange for, hvad andre siger eller tænker om dig og din kunst. Men der er selvfølgelig forskel på kvaliteten af kritik.
Opsøger du en indenfor dit eget kunstneriske felt, så får du forhåbentlig en konstruktiv snak. Og går derfra med nogle brugbare råd.

Lægger du dit billede op på Facebook til åben kritik i en lukket gruppe af ligesindede, kan du også sagtens få god feedback. Men du skal også have lidt hård hud.
Vælger du derimod en åben gruppe, hvor alle kan deltage i debatten, så er chancen for at løbe ind i Negative Nanna langt større.

Kort sagt, skal du tage imod konstruktiv kritik men være opmærksom på, hvem du beder om at give dig kritik.

Så husk at tage al kritik med et gran salt, for din egen mavefornemmelse er altid den vigtigste. Kunst er subjektivt. Nogle mennesker vil elske det, andre vil hade det. Men i sidste ende er det dig, der er kunstneren.

Kunst er subjektivt. Nogle mennesker vil elske det, andre vil hade det. Men i sidste ende er det dig, der er kunstneren!

Lav noget grimt

Det lyder måske åndssvagt, at det skulle hjælpe at lave noget grimt. Men det kan virkelig sparke din kreativitet i gang, hvis du er gået i stå. Og det kan hjælpe dig til at blive mere kreativ.

Det at sætte niveauet så lavt til at starte med, tvinge dig nemlig til at slippe dine egne forventninger til din præsentation. Og det kan være helt befriende.

Sig til dig selv, at du skal lave noget grimt. Og jeg mener virkelig, at du skal sætte dig for at lave noget, som ikke skal udstilles. Noget som ikke skal deles på de sociale medier. Noget som gerne bare må være en øvelse i at give slip. Og ja, noget der måske bliver virkelig grimt!

Giv fantasien lov til at fræse derudaf. Leg med det. Det gælder om at turde lave fejl, og så lære af dem bagefter!

Det gælder om at turde lave fejl, og så lære af dem bagefter!

Hvorfor skal du lave noget du ikke kan lide?

Hele idéen er, at du får din hjerne til at tænke på noget andet, end det billede, som du er gået i stå med. Den får en kaffepause fra frustrationerne over det andet stykke kunst.

Og så får du til gengæld sat voldsomt gang i din kreativitet. Og selvom de to billeder intet har med hinanden at gøre, så vil du kunne tage den energi med tilbage. 

Og vil du høre en hemmelighed?

I mange tilfælde vil det slet ikke blive så grimt alligevel. Men det handler om at slippe presset til at præstere noget fantastisk.

Gitte Kleo
Lav noget grimt

Desuden vil jeg påstå, at vi kunstnere får absolut flere dårlige end gode idéer.
Så jo flere af de skæve, grimme eller ubrugelige idéer du får ned på papir, jo flere gode vil der være imellem.

Arbejd på noget andet

Du kan også lægge det billede, du er gået i stå med til side til fordel for et andet. Det at arbejde på noget nyt eller et andet projekt, kan virke forfriskende i sig selv.

Selv har jeg gerne 3-4 stykker kunst i gang på samme tid. Når inspirationen så forsvinder, kan jeg skifte projekt og arbejde med ny energi på et andet billede. 

Når du koncentrerer dig om noget andet, arbejder din underbevidsthed stadig. Og pludselig kommer den gode idé, fordi der ikke er pres på.

Du kan med fordel bruge det til at eksperimentere med en ny teknik. Eller til at afprøve en anderledes farvepalette.
Den ting, som du gerne har villet afprøve, men ikke har afsat tid til? Eller den teknik, som du ikke har turdet bruge på dine “rigtige” billeder endnu? Se det i stedet som fornuftige overspringshandlinger.

Vil du gerne blive mere kreativ på længere sigt?

Det kan gøre en stor forskel at begynde at træne sin hjerne til at blive mere kreativ.
Du vil hurtigere kunne komme i gang igen, hvis du kører fast. Og du vil lettere kunne få nye idéer.

Så det er her din kreative hjernes yogabukser og håndvægte kommer ind i billedet.

Gitte Kleo
Håndvægte på et lærred
Lær noget nyt

Dygtiggør dig i det håndværksmæssige indenfor dit felt. Det er altid en god idé at kende grundprincipperne. Så kan du altid øve dig i at bryde reglerne senere.

Find et online eller fysisk kursus indenfor din genre, tag på aftenskole eller tag en decideret kunstuddannelse, hvis du har mulighed for det.

Det er en god idé at du sætter tid af til at lære nye teknikker, der udfordrer dig. Vi kunstnere lærer hele tiden. Vi bliver sådan set aldrig færdige! Og ethvert stykke ny viden kan være inspirationen til dit næste kunstværk.

Fotokunst og fotomanipulation

Læs "Den Ultimative Guide til Fotokunst"

Er du en spirende fotokunstner? Så vil du få glæde af mit blogindlæg, der dækker alle de vigtigste ting, du skal vide om fotokunst!

Træn din hjerne med tegneøvelser

Ligesom øvelsen, hvor du skulle trække streger mellem forskellige ord, kan du også lave en tegneøvelse for at se nye sammenhænge.

Den går ud på at lave hurtige (grimme) tegninger, hvor du vælger et ord som for eksempel “lænestol”. Så skriver du en række andre ting på et papir. Derefter tegner du så mange individuelle billeder som muligt med ordet lænestol blandet med de andre ord fra listen.
Det kunne for eksempel være “lænestol+slips”, “lænestol+springvand”. Det tvinger din hjerne til at tænke hurtigt og kreativt.

Gitte Kleo
Billede af tegneøvelse

Jeg vil ikke gå mere i dybden med tegneøvelserne. Hvis du er nysgerrig, så kan jeg på det varmeste anbefale “Opgavebog for Kreative Tænkere“, der er skrevet af Dorte Nielsen og Katrine Granholm. Jeg har selv været på kursus med Dorte flere gange, og hun er rigtig dygtig. 

Lad kreativiteten blive en vane

Vi kan ikke komme udenom, at de fleste af os er vanemennesker. Vi gør de samme ting igen og igen, hvilket kan gøre det svært at finde ny inspiration.

Forsøg dig med at bryde dine arbejdsvaner. Du kunne for eksempel arbejde i et andet rum for en dag. Gå en tur et andet sted end du plejer eller tage på museum.
Det kunne også være, at du ville blive inspireret af at læse en bog eller mødes med en person, du ikke ser så tit.

Tænk over hvordan du kan bryde dine almindelige vaner, så du kan få nogle nye indtryk at arbejde med. 

Til gengæld skal du meget gerne gøre din kreativitet til en vane.

Du kan bruge denne øvelse, uanset om du ser dig selv som kunstner eller ej. Pointen er at kortlægge hvornår du er kreativ, så du kan stimulere din kreativitet ved rent faktisk at bruge den. 

10 minutters projektet

Sæt 10 minutter af hver dag til at fotografere, redigere billeder, tegne, male, skrive eller lave perleplader. Det må meget gerne være små projekter, for så vil det være mere overkommeligt at gå i gang.
Bare vælg et projekt, som har relevans for din kunst.

Et lille projekt kan også være at tegne den samme vase hver dag i en måned, og så se hvordan du bliver bedre. 

Du kan med fordel bruge tiden til at prøve nye teknikker af, eller lave noget der ikke passer direkte ind i dit nuværende projekt.

Det vigtigste er, at du rent faktisk tager dig tiden til at gøre kreativiteten til en vane.

Man siger at det tager ca. 30-60 dage at lave en ny vane. Så det gælder om at holde ud den første månedstid, så bliver det lettere at fortsætte!

Planlæg din kreativitet

Hvis du synes, at det er svært at komme i gang selv med de små projekter, så find din kalender frem. Det er en rigtig god idé at planlægge din tid til at være kreativ. For så vil du begynde at se det som en prioritet i stedet for en luksus.

Til at starte med så planlæg de 10 minutter hver dag. Når det så er blevet nemmere at tage kameraet i hånden, sætte dig foran computeren eller staffeliet eller finde perlerne frem, så kan du begynde at sætte flere timer af til det om ugen.

Konklusion

Du har nu fået en hel række værktøjer til din egen mentale værktøjskasse, der kan hjælpe dig med at stimulere din kreative hjerne og sparke idéerne i gang.

Når du har brug for kreative idéer med det samme kan du:

  • Lave en brainstorm med mindmap
  • Skabe nye sammenhænge ved at trække streger mellem forskellige ord
  • Søge tilfældig inspiration i en bog
  • Finde kunstnere der inspirerer dig

Har du en kreativ blokade, og sidder fast midt i et projekt, så kan du:

  • Tage en pause
  • Være objektiv
  • Bede om kritik fra andre
  • Lave noget grimt
  • Arbejde på noget andet

Hvis du gerne vil blive mere kreativ på længere sigt, kan du:

  • Lære noget nyt
  • Træne din hjerne med tegneøvelser
  • Lade kreativiteten blive en vane
  • Planlægge din kreativitet

Sandheden er, at vi alle sammen mister pusten og vores kreativitet af og til. Ofte skal der heldigvis kun et kærligt puf til, før vi kan finde den frem igen.

Jeg vil meget gerne høre fra dig i kommentarerne, hvis du kan bruge mine tips. Eller hvis du har idéer, der burde være på listen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Huskeseddel med alle kreativitets tips og øvelser i overskuelig pdf med billeder!

Den koster kun din email, og så kommer du med på mit nyhedsbrev, som er det helt rette sted at være, hvis du vil have tips og tricks til din kunst pakket ind i gode historier, selvuhøjtidelighed og kaffehygge!
gave til dig

Leave a Reply

I blogindlægget vil du finde: