Fotokunst og fotomanipulation

Sådan finder du din vision som kunstner

For mange lyder det uoverskueligt og meget svævende at tale om at have en vision som kunstner. Men hvis du er seriøs omkring at tjene penge på din kunst, så er du nødt til at have bare en smule forretningssans ind over kunsten.

Men bare rolig, det er slet ikke så tørt som det lyder. Din vision handler også om at sætte ord på dine store kunstnerdrømme. Og hvis du er lige som mig, så er dagdrømme om udstillinger og kreative projekter rent faktisk ret sjove at tænke på.

Hvad er en vision?

En vision er en overordnet ide. Den indeholder hele din identitet som kunstner, og hvordan du gerne vil opfattes af andre. Men også hvilke drømme du har for dit kunstnervirke, og hvordan du opnår dem.

Din vision: Hvem du er som kunstner, hvor du gerne vil hen, og hvordan du opnår det.

Det er en rigtig god ide at have din vision skrevet ned. På den måde kan du tage den frem, hver gang du står overfor en ny mulighed, eller når du ikke kan beslutte dig for den rigtige retning for din kunst.
Det gode ved at have en vision er nemlig, at du kan bruge den som kompas og altid vende tilbage til den, når du bliver i tvivl.

Når du har læst det her blogindlæg om at finde din vision, bør du have en bedre ide om de ting, som du bør bruge energi på at tænke mere over.

Jeg kan godt lide at se din stemme som kunstner som en bog. Nedenfor kan du se, at din vision er ligesom forsiden på den bog, der handler om din kunst og dig som kunstner.

Find din vision grafik

Efter at have tænkt over din vision, er det en god ide at arbejde videre med dit budskab, dine temaer og din målsætning. Alt det kan du hoppe over og læse meget mere om her:

Fotokunst og fotomanipulation

Sådan finder du din unikke stemme som kunstner

Tips til at finde det rigtige medie, dit budskab, dine temaer og til at sætte mål for din kunst.

Derfor skal du have en vision som kunstner

Vi kan tale længe om, at du skal have en vision. Men der er vigtigt at få slået fast, hvorfor den i virkeligheden er så vigtig.

Uden en vision kan du sagtens producere fantastisk kunst. Men det er lidt som at skyde tilfældige dartpile ud i universet og håbe på et ensartet resultat.
Og hvis du som mange andre kunstnere forsøger at slå igennem på de sociale medier som Instagram, så vil det være en hjælp at have et fast holdepunkt.

En vision hjælper dig med:

  • At holde fast i et ensartet visuelt udtryk for din kunst
  • At sætte mål der holder sig inden for den retning, som du gerne vil gå i. Det bliver altså lettere at sortere de gode tilbud fra de dårlige (som udstillingssteder eller nye samarbejder)
  • At holde fast i hvorfor du laver din kunst. Det hjælper både når du får et nej (og dem får vi en masse af som kunstnere), og hvis du er kørt fast i rutinen og føler dig udbrændt
  • At blive bedre til at tale om din kunst
  • At finde din identitet som kunstner og hvad du står for

Hvordan finder du så din vision?

Start med en blok og blyant og evt. en kop kaffe.

Jeg vil herunder gennemgå de forsekellige dele af din vision, som du skal tage stilling til. Det gælder om at grave lidt dybt i, hvem du er som kunstner. Men det er også her, det begynder at blive rigtig spændende.

Start med at spørge dig selv:

  • Hvorfor laver du kunst? Hvad er det, der brænder så meget inde i maven på dig, at du er “nødt til” at få det ud i et kunstværk?

Hvorfor laver du kunst? Hvad er det, der brænder så meget inde i maven på dig, at du er "nødt til" at få det ud i et kunstværk?

Måske kan du ikke svare på det med det samme, og det er okay. Men jeg er sikker på, at passionen er derinde. For ellers ville du ikke læse min blog for at prøve at gøre dig klog på din vision. Dit hvorfor skal nok komme, jo mere du arbejder med din vision og dit budskab.

Sæt ord på din identitet som kunstner

Hvem er du?

Hvordan ser din kunst ud, hvis du skal beskrive den med ord?

Hvad er din baggrund, som har ledt dig til at blive kunstner eller gerne ville være det?

Måske har du en spændende livshistorie?

Hvordan definerer du dig selv som person?

Hvor meget vil du dele om dig selv i forbindelse med din kunst? Du behøver ikke dele hele dit privatliv. Hvis du er en meget privat person, så overvej hvilke dele du gernevil dele. Det kan være en del af din historie, eller det kan være forhindringer, som du har overkommet med din kunst. Folk elsker at få et blik bag kulissen – det gør dig mere spændende og lettere at relatere til.

Din kunstneriske identitet skal ikke være påtaget. Du må ikke tro, at du skal putte en maske på for at kunne sælge din kunst. Heller ikke selvom du skal lave Reels på Instagram. Du behøver ikke at danse og skabe dig. Men hvis din personlighed kommer ud, vil folk lettere kunne blive fans af dig. 

Hvad vil du gerne have, at folk associerer med dig og din kunst? Hvad skal de tænke på, når de hører dit kunstnernavn?
Vælg 5 ting, som du gerne vil stå for. Altså emner, som du gerne vil være kendt for at arbejde med eller tale om. De behøver ikke direkte at have med din kunst at gøre, så længe det er emner du berører i din kunst.

Her er mine 5:

– Fotomanipuleret fotokunst (mit medie og det jeg elsker at lave)
– Mental sårbarhed (mit overordnede tema, som jeg brænder for at dele med verden)
– At hjælpe nystartede kunstnere (min passion)
– Selvuhøjtidelighed og humor (min måde at skrive og være på)
– Kampen mod kroniske smerter (min hverdag og noget jeg gerne vil tale mere om)

Hvad kunne dine 5 være?

Hvem har inspireret dig?

En god øvelse er at kigge på hvilke kunstnere, der har inspireret dig.

Er der en kunstner du ligner? Similar to. En der har inspireret dig til at lave den kunst du laver.

Find så en anden kunstner, som ligeledes har inspireret dig. Men en der er meget anderledes end den første.

Min kunst er inspireret af både Helmut Newton (Fashion fotograf med fokus på provokerende nøgenhed) og Brooke Shaden (Fotokunstner). Min kunst lægger sig et sted i mellem de to.

Tænk så over, hvad det er der gør dig unik i forhold til de to kunstnere. Måske er der noget omkring dig selv, som ikke mange ved?

For mig er det min udelukkende brug af kvindelige modeller, der kan forholde sig til mit budskab og temaer.
Og det at jeg bruger nøgne kvinder på en ikke-seksuel måde til at understrege sårbarhed.
Det er også mit budskab, som er at tale om “de følelser vi ikke taler om”.

Det kedeligste svar du an give en person, når du bliver spurgt “hvilken type kunst laver du?” er “Det ved jeg ikke” eller “Man kan ikke sætte min kunst i en specifik genre”. Det er slet ikke unikt, det er hvad rigtig mange kunstnere siger. Og så bliver du bare en af mange.

Hvis du til gengæld kan pege præcis på hvordan du er anderledes, så vil folk finde dig spændende.

Find din stil som kunstner grafik

Når du har lavet øvelsen, kan du skrive lidt mere ned om hver kunstner:

  • Hvordan arbejder de med deres kunst?
  • Hvordan driver de deres forretning?
  • Hvis du hokus pokus kunne bytte plads med dem, hvordan ville du så gøre det anderledes? Hvad ville du ændre på for at være mere dig selv?

Hvad er dine drømme for din kunst?

Du behøver ikke at vide præcis hvor du vil hen. Men det er en god ide at skrive dine store drømme ned.

Hvad er din ultimative drøm for din kunst?

Hvis du følger den retning, hvor vil du så være om 2 år?

Hvor meget tid vil du sætte af til at opnå din drøm? 

Hvor vil du gerne udstille din kunst?

Er der et bestemt galleri, som du drømmer om at blive repræsenteret af?

Hvem er din perfekte kunde?

Hvordan vil du gerne sælge din kunst? På gallerier, messer, markeder eller online på din egen hjemmeside eller gennem en kunstside?

Hvilke kunstnere ser du op til? Og hvorfor? Kan de noget specielt? Bruger de nogle særlige teknikker?

Kan man have en vision for hver serie eller udstilling?

Ja, det kan man sagtens! Hvis du har en overordnet vision for dit kunstnervirke, kan du sagtens have en særskilt vision for hver ny serie eller udstilling. Så længe den får dig tættere på dine mål, og du holder dig indenfor din kunstneriske identitet.

Sørg for at have det samme fokus igennem hele serien eller udstillingen.

En måde er også at vælge et specifikt tema til hver serie eller udstilling. Men du kan også have en speciel farveholdning.

Det vigtige er, at der er fællestræk og en rød tråd igennem.

Pres ikke for mange forskellige teknikker ind i den samme serie. Folk bliver forvirrede, hvis det hopper rundt mellem genrer og farveholdninger. Find noget der binder det sammen.
Det er også en god idé at kigge på dit budskab og temaer, når du sammensætter en serie eller udstilling.

Hvordan planlægger man en serie ud fra en vision?

Når du vil sammensætte en serie og skal finde en vision for den, så prøv denne øvelse.

I stedet for kun at tænke på én enkelt serie, så forsøg dig med at planlægge 3 på en gang. Det lyder måske overvældende, men det kan rent faktisk gøre det lettere.

Planlæg 3 serier med forskellig vision

Så har du pludselig 3 forskellige serier med hver deres vision. Bagefter kan du så arbejde med budskabet for hver serie og sætte et tema på.

Hvis du tænker “Jamen jeg ved slet ikke, hvad en vision for en serie kan være!”, så husk at din vision handler om hvem du er som kunstner, og hvor du vil hen med din kunst. Her kommer et par eksempler:

  • Serie 1 skal bruges til et bestemt Open Call (konkurrence), som har et specifikt tema. Her skal du vise, at du kan arbejde inden for et fastlagt tema men stadig være kreativ og vise hvem du er.
  • Serie 2 skal henvende sig til gallerier. Den skal vise, at du kan arbejde i serier, og at der er sammenhæng mellem dine billeder.
  • Serie 3 er et personligt projekt, som skal udvikle dine evner i en speciel teknik.

Herfra kan du så begynde at arbejde inden for de forskellige serier. Du skal være helt klar over dit overordnede budskab og dine temaer. Og  kan du begynde den kreative proces med at lave skitser og planlægge selve dine kunstværker.

Hvis du vil læse mere om at finde dit budskab og temaer, så kan du smutte over og læse mere her:

Fotokunst og fotomanipulation

Sådan finder du din unikke stemme som kunstner

Tips til at finde det rigtige medie, dit budskab, dine temaer og til at sætte mål for din kunst.

Må man så ikke lave overraskelser i en serie?

Bare fordi din serie skal holde sig indenfor en bestemt vision og have et ensartet budskab og tema, betyder det ikke, at den skal være kedelig!
Selvfølgelig kan du overraske undervejs. Men der er to måder at overraske på:

  • Ved at være forvirrende og blande teknikker, farveholdning og budskaber sammen. Resultat = Folk bliver forvirrede og kan ikke føle, hvem du er som kunstner, eller hvad du vil sige. De er ikke i humør til det hele på én gang.
  • Fællestræk holder serien sammen, men der er et enkelt værk eller to, der skiller sig ud. Resultat = Folk vil begynde at kende dig for en bestemt ting. De vil kigge efter din kunst, når de har brug for eller lyst til noget specifikt, som du tilbyder. De vil blive positivt overraskede over det ene kunstværk, der skiller sig ud – men ikke overvældede.

En overraskelse i en serie kan f.eks. være:

  • 19 små billeder –> Lav et stort
  • Samme gennemgående farvepalette –> Lav et der skiller sig ud farvemæssigt men holder sig indenfor din vision og budskab
  • 9 fotokunstværker –> Lav et digitalt billede, der bevæger sig eller en video.
  • Musikalbum med hurtige sange –> Lav en enkelt langsom sang
  • 30 malerier –> Lav en skulptur der passer til

Der er mange muligheder, hvis du vil lave en overraskelse i din serie. Bare sørg for, at der er en sammenhæng.

Konklusion

Nu har du forhåbentlig fået en idé om, hvad en vision er, og hvorfor du skal have en vision som kunstner.

Du har lært, at din vision er din identitet som kunstner blandet med dine drømme for dit kunstnervirke.
Og du skulle også gerne have fået en idé om, hvordan du kan finde denne identitet og endda begynde at planlægge en serie eller udstilling ud fra den vision.

Hvis du stadig sidder fast, så kig herunder hvor du kan få fat på mit skema med uddybende spørgsmål.

Hvis du kunne lide blogindlægget, kan du nemt dele det herunder!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hvis du vil have en ekstra hjælpende hånd, så har jeg en gave til dig, som kun koster din email.

Du kan nemlig få mit skema, der stiller dig 12 forskellige spørgsmål, som kan hjælpe dig yderligere til at finde din stemme som kunstner. Spørgsmålene dykker både ned i din vision, dit budskab og dine temaer, men også dit medie og din målsætning.
Derudover vil du få 4 emails, som kan inspirere dig til at svare på spørgsmålene.
Og efterfølgende vil du så modtage mit nyhedsbrev, som er fyldt med tips og tricks til kunstnere.

Hent mine 12 opklarende spørgsmål til at finde din unikke stemme som kunstner!

Og som bonus får du 4 emails med inspiration til at svare på spørgsmålene. Det koster kun din email, og så kommer du med på mit nyhedsbrev, som er det helt rette sted at være, hvis du vil have tips og tricks til din kunst pakket ind i gode historier, selvuhøjtidelighed og kaffehygge!
gave til dig

Leave a Reply

I blogindlægget vil du finde: