Gitte Kleo Fotokunstner
Fotokunst og fotomanipulation

Sådan bliver du kunstner og finder din unikke stemme

At finde din egen unikke stil som kunstner er omtrent lige så vigtigt, som det er at producere selve kunsten.

Verden er så propfuld af dygtige kunstnere, så hvis du vil have forlomme frem i kunstverdenen, så skal du blive helt klar over, hvad din vision og dit budskab er. Altså hvad dine intentioner er med den kunst, som du sender ud i verden.

Kort sagt skal du finde din stemme som kunstner! For så kan du optimere alle dine arbejdstimer og lære at lave unik kunst. Det vil desuden skrue ned for frustrationen ved ikke at ramme den rette målgruppe og dermed hverken høste “likes” i spandevis eller finde købeklare kunder. 

Derfor er din stemme så vigtig

Forestil dig, at du går ind i en boghandler. Men i stedet for romaner, selvbiografier og faglitteratur er hver eneste bog essensen af en enkelt kunstner. Men i stedet for at se personens kunst har du kun en for- og bagside med tekst.

Hvordan vælger du så, hvilken bog du har lyst til at læse? Det er du nødt til at gøre ud fra omslaget alene. Og netop derfor er hver enkelt kunstner nødt til at være meget skarp i sit udtryk for at skille sig ud fra mængden.

Du som kunstner er naturligvis ikke en bog. Men det er alligevel et godt billede på alt det omkringliggende, som du skal have styr på. Din kunst er nemlig ikke kun dine fysiske billeder, skulpturer eller musikstykker.
Den består lige så meget af dine drømme, planer, hvad du gerne vil fortælle, og hvordan du fortæller det. Kort sagt din vision, dit budskab og dine temaer.

Hvis vi fortsætter med boghandler metaforen, så kan du se din vision, dit budskab og dine temaer som flere dele af den samme bog:

Vision budskab tema grafik

Hvordan laver du så hele denne “bog”? Det gør du ved at have styr på både din vision, dit budskab og dine temaer. Og til sidst kommer så din målsætning, som gør at du kan nå i mål med dine drømme.

Jeg dykker naturligvis ned i alle de forskellige dele herunder, så bare hæng på.

Hvad gør netop din kunst unik?

Du er nødt til at være helt klar over, hvad der gør din kunst unik, så du kan tiltrække nye følgere og potentielle købere.
Ellers er det din kunst, der bliver glemt bagerst på hylden.
Og det kan sagtens være til fordel for kunst, der slet ikke er lige så flot og gennemtænkt som din, men som til gengæld har et mere klart udtryk i form af vision og budskab. Folk går efter det, de kan forstå. De behøver ikke nødvendigvis at forstå alt ved din kunst (især ikke hvis du laver abstrakte ting). Men deres opmærksomhed vil hurtigere blive fanget af de kunstnere, der forstår at få alt det visuelle til at hænge sammen med følelserne og historierne. 

Det lyder måske overvældende, men jeg skal nok hjælpe dig igennem alle de vigtigste områder af din kunst, som du har brug for at blive helt skarp på. Og det vil så gøre dig i stand til langt nemmere at finde de rigtige følgere. Du ved, dem der ikke bare kan lide din kunst, men som bliver fans af både dig, og den kunst du skaber.

Start med at spørge dig selv:

  • Hvordan er din kunst anderledes end andre kunstneres værker indenfor det samme medie?

Hvad er din kunstneriske superkræft?

De fleste kreative mennesker har et eller andet, som de er specielt dygtige til eller ekstra glade for at lave.
Din “superkræft” behøver ikke at være noget, som du er meget bedre til end alle andre kunstnere. Det kan også være noget, som du interesserer dig så meget for, at du kan blive ved med at lave det uden at blive træt af det.
Tro mig, dét er en rigtig superkræft!

Din "superkræft" behøver ikke at være noget, som du er meget bedre til end alle andre mennesker. Det kan også være noget, som du interesserer dig så meget for, at du kan blive ved med at lave det uden at blive træt af det.

Måske har du ikke fundet dit skjulte talent eller din stil og stemme endnu, men du har sikkert allerede afprøvet nogle medier eller teknikker, som du godt kunne lide. Eller nogle, som du absolut ikke kunne lide.

Vælg det rigtige medie til din kunst

Det siger sig selv, at du er nødt til at vælge, hvordan du fysisk laver din kunst. Men har du fundet det helt rigtige medie til din kunst endnu?

Hvis du stadig er i startfasen af din kunstkarriere, kan det være en god idé at eksperimentere med en masse forskellige medier og teknikker.
Du kan starte med at stille dig selv disse spørgsmål:

  • Er der et specielt medie, som du godt kan lide at arbejde med? Det kan f.eks. være akrylmaling, oliemaling, fotografi, skulptur, musik, performance, broderi, collage etc.
  • Er der noget du slet ikke bryder dig om at arbejde med? Nogle gange er det lettere at sortere fra end til.
  • Kan du blande to forskellige medier sammen for at lave noget nyt? Det kunne f.eks. være collage og maling eller fotografi og levende billeder eller måske to forskellige musikgenrer.
  • Hvordan arbejder andre kunstnere indenfor dit valgte medie? Er der noget du kan gøre anderledes, eller er der specifikke teknikker, som du gerne vil arbejde med? 

Når du har eksperimenteret med forskellige medier og genrer og har fundet ud af, hvad du godt kan lide, kan du tage skridtet videre.

Find din egen stil

Alle gode kunstnere har en unik stil. Det betyder, at en fremmed vil kunne se på en række billeder og identificere dem som kommende fra den samme kunstner.
Der er altså en række fællestræk, som binder billederne sammen. Dette er rigtig vigtigt, hvis du vil have folk til at bide mærke i dit arbejde og huske dine værker frem for en anden kunstners.

Dine billeder skal have fællestræk!

Der er mange kneb til at få dine billeder til at føles som én stor enhed, så folk altså kan se, at de alle kommer fra dig, og så man kan genkende din kunst fra 7 km afstand!

Man skal kunne genkende din kunst fra 7 km afstand!

Motivet er vigtigt

Det du vælger at male, fotografere eller på anden måde forevige i din kunst, bliver den ting, som folk vil genkende dig på. Og det de gerne vil have mere af.

Den største faktor, når man taler om at have en ensartet stil, er valget af motiv. Det betyder ikke, at du nødvendigvis altid skal bruge præcis det samme motiv, men at du skal forsøge at holde dig indenfor den samme genre af motiver.

Du må ikke forvirre beskueren

Hvis du primært maler eller fotograferer landskaber, vil folk blive forvirrede, hvis der indimellem er portrætter og blomsteropsatser, der skiller sig helt ud fra resten af din kunst.

Hvis du stadig er i den fase, hvor du eksperimenterer, er det naturligvis helt fint, at du springer rundt imellem forskellige motiver. Men når du ønsker at tiltrække de rigtige følgere til din kunst, skal du holde dig til nogenlunde det samme slags motiv.

Tag f.eks. en kendt maler som Claude Monet. Mange af os kender ham bedst for de fine åkandebilleder, som han brugte de sidste 20 år af sit liv på at male. Men inden han slog sig fast på netop det motiv, prøvede han en masse ting af.
Kort og godt ændrede hans stil sig i forbindelse med, at han dygtiggjorde sig og fandt nye interesseområder.
Han sprang dog ikke rundt imellem de forskellige motiver og måder at male på, men hans kunst udviklede sig naturligt.

Du skal naturligvis ikke lægge dig så fast på et motiv, at det bliver kedeligt. Brug gerne forskellige motiver, så længe de føles sammenhængende.

Du skal altså ikke være bange for at lade din kunst udvikle sig. Men når du først har fundet din stil, så sørg for at holde dig til.

En ensartet farveholdning samler din portfolio

Alle dine billeder skal ikke nødvendigvis have helt den samme farvepalet, men din portfolio af billeder skal gerne holde sig nogenlunde indenfor den samme farveholdning.

Arbejder du meget med de dæmpede mørke farver, og har de fleste af dine billeder den farveholdning? Så vil det falde meget udenfor, hvis du pludselig laver farvestrålende billeder i neonfarver.
Overdrivelse fremmer naturligvis forståelsen, men hele pointen er, at hvis du er konsekvent med dit valg af farver, så kan man lettere genkende dit arbejde.

Hvad er din vision?

Hvis du kun maler som hobby og ingen interesse har for at sælge din kunst, så er der ingen grund til at tænke over din vision.
Men hvis du til gengæld har en drøm om at udstille din kunst og vise den til verden, så er du nødt til at grave lidt dybere.

Din vision er en sammenfatning af alle dine drømme og planer, og hvordan du gerne vil opfattes af verden.

Din vision er en sammenfatning af alle dine drømme og planer, og hvordan du gerne vil opfattes af verden.

Den giver dig en rød tråd at holde fast i, når du står og skal tage en beslutning om din kunst. Og den giver dig en overordnet retning at arbejde frem mod.
Derfor er din vision den vigtigste ting at have styr på, når du skal finde din unikke stemme som kunstner.

Hvor vil du hen med din kunst?

Du kan starte med at stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvad er din ultimative drøm for din kunst?
  • Hvis du følger den retning, hvor vil du så gerne være om 2 år?
  • Hvad vil du gerne have, at folk associerer med dig og din kunst? Hvad skal de tænke på, når de hører dit kunstnernavn?

Hvis du synes, at det er svære spørgsmål at svare på, så har jeg skrevet meget mere om at finde sin vision her:

Fotokunst og fotomanipulation

Sådan finder du din vision som kunstner

Bliv klogere på din vision, så du kan finde din stemme og retningen for din kunst.

Hvad er dit budskab?

Endnu et af de store spørgsmål, når du skal finde din unikke stemme som kunstner. Men absolut også et af de vigtigste, hvis du vil have folk til at huske dig og din kunst.

“Jeg ved ikke hvad jeg vil sige med min kunst. Jeg laver den bare!”

Hvis det er din første reaktion, så er du ikke alene. Rigtig mange kunstnere har ikke gjort sig klart, hvad de gerne vil fortælle med deres kunst. Og det er netop til din fordel, for det giver dig større mulighed for at skære igennem, hvis du fokuserer på dit budskab.

“Men er det ikke ligemeget? Jeg vil da ikke bestemme, hvad folk skal tænke, når de ser min kunst!”

Jeg hører rigtig tit, at kunstnere er bange for at hive fortolkninger ned over hovedet på deres følgere. Derfor undlader de f.eks. at skrive en tekst til deres billeder, når de deler dem på de sociale medier. Eller de er bange for at dele deres tanker, når de bliver spurgt, hvad billederne handler om.

Men hvis du ikke hjælper den, der ser på dit billede, med at leve sig ind i dit unikke univers, så vil du tabe mange følgere på gulvet.

Du behøver naturligvis ikke at fortælle folk, præcis hvad de skal tænke. Men det er lettere for dem at sætte sig ind i din kunst, hvis du leder deres tanker lidt på vej.

Hvad brænder du for at dele med verden?

Du skal naturligvis ikke bare finde på noget tilfældigt i panik over, at du ikke har et budskab. Det kræver tid og overvejelse at blive klar over, hvad der tænder en kreativ ild i dig.

Derfor skal du tænke over hvilke historier, du gerne vil dele med dem, der ser din kunst.
Det kan være, at du brænder for at skabe kunst, der omhandler klimakrisen eller dyrevelfærd. Der er mange kunstnere, der skaber ud fra et politisk budskab.

Men du behøver absolut ikke at have en politisk agenda for at have et budskab!

Du behøver absolut ikke at have en politisk agenda for at have et budskab!

Et budskab kan også bunde i en oplevelse, som du har haft. Eller det kan være et ønske om at få folk til at føle på en bestemt måde.
Dit budskab kan altså også være at skabe glæde ved at lave noget smukt. Men grav gerne lidt dybere. Måske din unikke vinkel er “at skabe lys i mørket” med din kunst? Og den sætning kan så åbne op for en masse nye tanker og inspiration.

Dit budskab bliver dit kompas

Når du først har formuleret dit budskab, kan du altid bruge det som retning, når du skaber ny kunst.
Du skal ikke være bange for at sætte dig for fast på et budskab. Hvis du vælger rigtigt, vil det ikke begrænse dig men i stedet hjælpe dig med at skabe ny kunst.

Vores hjerner fungerer nemlig sådan, at det ofte er lettere at komme på idéer, når vi arbejder indenfor et afgrænset område.
Derfor vil du opleve, at du hurtigere kan få nye idéer, når du følger dit budskab i forhold til, hvis du intet kompas har og bare kan kreere helt frit.

Du kan hurtigere få nye idéer, når du følger dit budskab i forhold til, hvis du intet kompas har og bare kan kreere helt frit.

Hvis du sidder og tænker “Jeg ved simpelthen ikke, hvilket budskab jeg vil have!”, så har jeg skrevet en masse om at finde sit budskab her:

Fotokunst og fotomanipulation

Derfor skal din kunst have et budskab

Sådan finder du dit budskab, så du undgår at forvirre dine følgere.

Hvilke temaer vil du arbejde med?

Når du har fundet dit budskab, har du en overordnet rød tråd gennem din kunst. Men da det kan være meget krævende at lave ny kunst indenfor det samme område, vil jeg anbefale dig at tænke over dine temaer.

En fast række temaer vil nemlig forhindre dig i at gå helt i sort, når du skal finde på nye unikke ideer til din kunst.
Og så længe dit overordnede budskab i al din kunst er det samme, kan du roligt blande forskellige temaer.

Dit budskab kan have utallige temaer!

Budskabet skal ses som den overordnede paraply, der indeholder alle dine temaer.
De vil altså alle passe ind under budskabet, men vil ikke nødvendigvis matche hinanden fuldstændig.

Det er en god idé at have en liste over alle dine temaer, så du hurtigere kan få idéerne til at rulle. 

Hvis du vil have hjælp til at finde frem til dine temaer, så har jeg lavet en lille guide, som du finder her:

Fotokunst og fotomanipulation

10 Tips til at arbejde med temaer i din kunst

Find hurtigt de temaer, der passer ind i dit budskab.

Sådan sætter du mål som kunstner

Noget af det vigtigste, når du vil begynde at rykke dig fremad som kunstner, er at være i stand til at sætte realistiske mål for dig selv.

Det gælder om at tage din vision og begynde at planlægge din rute hen imod dine drømme. Men det er vigtigt, at du sætter overkommelige mål, der ikke tager pusten fra dig, før du overhovedet er startet.

Du kan starte med at stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvordan deler du dine drømme op i mindre bidder?
  • Hvad har du behov for at lære for at nå dine mål?
  • Hvor meget tid kan du afsætte til at nå dine mål?

Vil du have en hjælpende hånd til at få dine mål ned på papir? Så har jeg lavet denne hurtige guide:

Fotokunst og fotomanipulation

15 Tips til at sætte realistiske mål som kunstner

Sådan laver du helt skarpe mål, så du lettere kan nå dem.

Konklusion

Efter at have gennemgået de forskellige punkter, har du forhåbentlig fået en bedre ide om, hvordan du finder din stemme som kunstner. Og ikke mindst, hvilke områder din stemme dækker over.

Du bør derfor være i stand til at finde et medie for din kunst og have et godt udgangspunkt for at finde din vision, dit budskab og dine temaer. Og til sidst kunne lægge planer og sætte mål for din kunst.

Hvis du ikke allerede har været på tur rundt i de andre blogindlæg, så kan du herunder finde de uddybende indlæg:

Hvis du kunne lide blogindlægget, kan du nemt dele det herunder!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hvis du vil have en ekstra hjælpende hånd, så har jeg en gave til dig, som kun koster din email.

Du kan nemlig få mit skema, der stiller dig 12 forskellige spørgsmål, som kan hjælpe dig yderligere til at finde din stemme. Derudover vil du få 4 emails, som uddyber og inspirerer dig til at svare på spørgsmålene.
Og efterfølgende vil du så modtage mit nyhedsbrev, som er fyldt med tips og tricks til kunstnere.

Hent mine 12 opklarende spørgsmål til at finde din unikke stemme som kunstner!

Og som bonus får du 4 emails med inspiration til at svare på spørgsmålene. Det koster kun din email, og så kommer du med på mit nyhedsbrev, som er det helt rette sted at være, hvis du vil have tips og tricks til din kunst pakket ind i gode historier, selvuhøjtidelighed og kaffehygge!
gave til dig

Leave a Reply

I blogindlægget vil du finde: